CategoriiSisteme fotovoltaice

Tot ce trebuie să știi despre panourile fotovoltaice dacă vrei să faci o investiție

Panourile fotovoltaice nu mai sunt de mult o raritate, nici măcar în țări precum România. Dar în Vest, unde oamenii sunt mult mai îngrijorați față de nivelul de poluare pe care planeta l-a atins în prezent, preocuparea pentru instalarea și utilizarea panourilor fotovoltaice este mult mai mare. Dar și la noi, chiar dacă nu sunt încă utilizate la scară largă, panourile fotovoltaice se transformă dintr-o raritate într-un obiect comun, la ordinea zilei.

În România, popularitatea panourilor fotovoltaice a crescut în principal și datorită faptului că, în ultimii ani, au fost desfășurate mai multe campanii care încurajau atât companiile, cât și persoanele fizice să investească în panouri fotovoltaice pentru a-și câștiga independența față de furnizorii de energie electrică, dar și pentru a contribui la crearea unei lumi mai bune, mai curate.

Din păcate, rezultatele acestor campanii nu au fost spectaculoase, așa cum observăm și dacă aruncăm o privire în jur și numărăm panourile fotovoltaice pe care le zărim. Iar unul din principalele motive pentru care utilizatorii de energie electrică nu s-au grăbit să investească în astfel de sisteme este lipsa de educație în domeniu. De aceea, dacă ai te-ai uitat peste oferta de produse Viessmann și te-ai gândit să investești și tu în panouri fotovoltaice, pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză, ți-am pregătit în acest material o listă cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre aceste sisteme.

Ce trebuie să știi despre panourile fotovoltaice dacă vrei să faci o investiție profitabilă?

#1 Care sunt principalele componente ale unui sistem fotovoltaic?

Un sistem fotovoltaic este format în principal din mai multe panouri fotovoltaice care pot fi monocristaline sau policristaline. Panourile fotovoltaice monocristaline sunt fabricate dintr-un siliciu cu un grad mare de puritate, motiv pentru care oferă performanțe mai bune cu aproximativ 15% decât panourile solare polictristaline. Acesta însă, în țări precum România unde soarele strălucește suficient pentru a face rentabilă instalarea oricărui tip de panouri solare, nu ar trebui să fie un criteriu care să-ți pună piedici în luarea unei decizii. Aici, mai importante decât tipul panourilor în care investești, este de fapt garanția producătorului și calitatea produselor.

Cel de-al doilea element de bază al sistemelor fotovoltaice este invertorul. Acest dispozitiv transformă energia solară captată de panourile fotovoltaice, din curent electric continuu în curent electric alternativ, care poate fi folosit pentru alimentarea dispozitivelor dintr-o gospodărie.

Și nu în ultimul rând, un alt element foarte important al sistemelor fotovoltaice este și sistemul de prindere. Chiar dacă cele mai multe persoane nu îi acordă atenția cuvenită, sistemul de prindere al panourilor este de asemenea un element foarte important deoarece el asigură o prindere fermă și stabilă a panourilor în curtea sau pe acoperișul unei case, făcându-le astfel un dispozitiv sigur, care nu reprezintă un pericol pentru trecători.

#2 Cum să evaluezi consumul energetic pentru a afla când se amortizează investiția?

O investiție profitabilă este o investiție care se amortizează rapid. De aceea, înainte de a investi într-un sistem fotovoltaic, ar fi bine să începi să studiezi facturile de la curentul electric și să afli și consumul de energie al locuinței tale, nu doar cât costă ceea ce consumi. Apoi, pe baza acestei informații, trebuie să discuți cu un specialist în sisteme fotovoltaice ca de exemplu un specialist de la compania noastră Viessmann și să întrebi de câte panouri fotovoltaice are nevoie sistemul tău pentru a susține consumul respectiv. Și în final, tot ce-ți mai rămâne de făcut pentru a afla în cât timp se amortizează investiția este să împarți valoarea sistemului la costul facturii pe o lună și afli exact în câte luni devine profitabil.

#3 Ce înseamnă să devii independent din punct de vedere energetic?

Costul energiei electrice se majorează de la an la an și după cum se preconizează lucrurile, se pare că doar cerul este limita. De aceea, dacă te-ai hotărât să investești în panouri fotovoltaice, este normal să-ți dorești să devii independent din punct de vedere energetic. Dar înainte de a te debranșa de la furnizorul tău de curent electric, sfatul nostru este să analizezi bine situația locuinței tale și nevoile ei, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, atunci când consumul energetic este mai mare și producția de curent electric este mai mică, din cauza soarelui care strălucește mai puțin. Și abia apoi, dacă ajungi la concluzia că produci suficient pentru cât consumi, poți renunța la contractul tău cu furnizorul de energie și deveni independent din punct de vedere energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *